Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Οι Καρυές της Χίου – Ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία


Χιώτικες εκδόσεις

            «Οι Καρυές της Χίου – Ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου που συνέγραψαν οι συν-συγγραφείς Δρ. Ανδρέας Φρ. Μιχαηλίδης ιατρός, Μιχαήλ Ιακ. Ψώρας δικηγόρος και Αιμιλία Νικ. Τσακίρη συμβολαιογράφος, με εκδότη τον ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καρυών Χίου. Η καρούσικη καταγωγή των συγγραφέων τους ώθησε να ανατρέξουν σε σημαντικές ιστορικές πηγές και αρχεία, καταγράφοντας την ιστορική διαδρομή του χωριού έως τις μέρες μας, αλλά κυρίως, φέρνοντας στο φως αξιοσημείωτα ιστορικά γεγονότα άμεσα συνδεδεμένα με τον τόπο τους. Επιπλέον, η προφορική παράδοση των ίδιων των κατοίκων του χωριού υπήρξε σημαντική πηγή, προκειμένου να διασωθούν και να καταγραφούν στο βιβλίο αυτό πληθώρα λαογραφικών στοιχείων (έθιμα, λαϊκοί στίχοι, μύθοι κ.λ.π.). Αφιερωμένο από τους συγγραφείς στους γονείς, παππούδες και προγόνους καρούσους, το περιεχόμενο αυτό δεν θα μπορούσε παρά να συμπληρώνεται από ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό, καθώς μεταξύ άλλων τις σελίδες του βιβλίου κοσμούν αρκετές παλιές και σπάνιες φωτογραφίες. Την έκδοση προλογίζουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Διονύσιος και ο φιλόλογος κ. Γρηγόρης Σπανός.    

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΧΩΡΟ,ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ
ΚΑΡΥΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ.
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΟΥΣΟΥΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ.
Η ΣΕΛΙΔΑ ΑΥΤΗ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΣΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΑΛΗΨΗΣ,ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΠΑΟ ΚΑΡΥΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΡΥΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ.